Det er bare muskulært har du kanskje fått høre? Underforstått; slapp av, så ordner det seg! Det er ikke virkeligheten for mange med hodepine. Å vurdere årsakene til de spente musklene er viktig i behandlingen, forteller osteopat Daniel. Denne bloggen fortsetter med temaet hodesmerter. Nå om spenningshodepine og osteopati. Visste du at vi ikke har vondt i selve hjernen, men det er bløtvevet rundt med sine nervereseptorer som registrerer smerte?

Tidligere skrev vi om migrene og dens forekomst. Spenningshodepinen har enda høyre forekomst og viser seg å være den nest mest hyppige sykdomsdiagnosen på verdensbasis, kun bak tannproblematikk (artikkel global medical Bill gates).

Hasan Ingunn Morten Daniel ved Drammen Osteopati

De vanligste symptomene folk kommer med til behandling.

En mild til moderat smerte, ofte tosidig, mange beskriver det som et bånd, kan etter stor sannsynlighet være en spenningshodepine også kalt tensjonshodepine. Hodepinen kan komme sjelden, andre har den ofte eller i perioder. Har du en spenningshodepine mer enn 15 dager i måneden blir den betraktet som kronisk. Smertene er pressende, verkende, murrende og trykkende. Den kan konsentrere seg om enkelte steder på og i hodet eller over det hele, den er ofte tosidig, ofte fra pannen og rundt mot bakside hodet. Følgesymptomer kan være nakke- og skuldersmerter, lys- og lydskyhet, kjevespenninger og utmattethet. Svimmelhet og kvalme forekommer også. Spenningshodepine kan komme i følge med migrene.

Obs-symptomer! Har du disse kan det være hensiktsmessig å oppsøke din fastlege.

Sterke kroniske smerter, pågående smerter da spesielt om natten, nevrologiske symptomer som synsforstyrrelser, nummenhet, pitring og nedsatt kraft i armer, hender og ansikt, kraftig og pågående svimmelhet, mistanke om infeksjon spesielt i forbindelse med bihuler, øre og øyne. Symptomer etter et større traume mot hodet og nakke. Dårlig regulert blodtrykk. Mistanke om alvorlig sykdom eller uforklarlig vekttap og kvalme.

Årsaker til spenningshodepine.

Det er like viktig å finne ut mest mulig om årsakene for en vellykket behandling hos pasienter med stresshodepine som hos de med migrene. Hvorfor spenner musklene seg? Hva skjedde forut da den kom? Hvilke virkningsmekanismer kan være aktivert? Er det trykk på nerven som forsørger bakhodet eller er det triggerpunktsmerte fra en spent muskel? Hvilke skeivbelastninger gjennom kroppen kan føre til spente nakkemuskler? Svarene gir gode innspill for hvordan og hva som kan gi vellykket resultat av behandlingen. 
Mekaniske årsaker: Nedsatt bevegelighet i nakkens virvler, muskulatur og båndstrukturer viser seg også å være en trigger. Feilbelastninger gjennom kroppens bindevev, også så langt unna som føtter, sete, mage og hender kan være årsak. Muskelspenninger kan gi triggerpunktsmerte opp mot hodet, en eller flere steder samtidig. Mekaniske årsaker kan ha kommet ved fall mot sete, slag mot hodet og tidligere hodeskader, brudd i en albue eller hånd blant annet.
Biokjemi: Ubalanse i stoffskiftet, mangel på nødvendige vitaminer og mineraler, ensidig kosthold.                                                                                                Livsstilbaserte årsaker - lite søvn, dårlig kosthold, drikke lite vann, dårlig balanse mellom søvn/ jobb/ fysisk aktivitet/ familie/sosialt/ kosthold/ hjerneaktivitet.
Spenninger: Emosjonelt stress viser seg å være en stor trigger. Det kan være mye belastning familiært, arbeidsrelatert eller ved andre situasjoner.

Behandlinger folk oppsøker for hodepine:

Osteopatene er eksperter på å se mekaniske årsaker. Legen vil undersøke om det er underliggende sykdommer, vurdere behov for smertestillende tabletter og sykemelding. Andre spesialister som tannleger eller optikere kan finne årsaker innenfor sine fagfelt.  Psykomotorikeren vil være opptatt hvilke stress, følelser og sosiale miljøbelastninger som kan være utløsende. I neste blogg vil psykomotrisk fysioterapeut Hasan forteller mer om hans arbeid mot hodepine. På denne web siden kan du lese mer om teamet psykomotorisk behandling ved å trykke her.

 BKL3004 muskler for alle kvad 480Hva skjer i osteopatibehandlingene?

Osteopaten har unike muligheter til å kunne finne fysiske/mekaniske årsaker. Man finner fort ut om osteopatien er egnet for hodepineplager. Hele deg undersøkes for å finne den beste behandlingen. Terapeuten ser spesielt etter status på muskler og ledd i nakken og skuldre. Samtidig er det fokus på nedsatt beveglighet andre steder i kroppen som kan lede til skeivbelastnigner og overbelastninger til nakke og skuldre.  Dette gjør at mange kommer til osteopaten for disse plagene. Osteopatibehandling sammen med livsstilsendringer og trening kan være nyttig. Avdekkes symptomer som kan tyde på annen sykdom vil terapeuten henvise til andre helsearbeidere f.eks lege, optiker og tannlege. Du kan også lese mer her om hvordan osteopatibehandlinger foregår. Her er link til et pasienteksempel.

Noen tips til deg ved spenningshodepine:

  • Strekke ut nakken, puste dypt og rolig,
  • varmepakning og varm dusj kan gi lindring,
  • tøyninger av skulder og nakke, gåturer og trening som gjør deg godt, forslag hjemmetreningsøvelser ser du her.
  • vurdere livsstilsendringer som søvn, kosthold, pc og tlf bruk osv.

Hva slags reaksjoner kan man forvente av behandlingen?

Behandlingen får kroppen din til å jobbe med deg. De fleste kjenner at noe positivt skjer, noen blir veldig trøtte og noen kjenner på de kjente symptomene, men forbigående. Trykk her og gå nederst på siden for å lese mer om reaksjoner etter osteopati behandlinger. Er det noe du lurer på så er det bare å kontakte oss. Det kan være bra for deg å ta det med ro etter behandlingen og la kroppen jobbe med det behandlingen har satt i gang.

ligge i sommerengMålene ved osteopatibehandling:

Det er først og fremst smertelindring, redusere behov for smertestillende medikamenter, reduserer utmattethet, bedre søvnkvalitet, øke toleransen for belastninger, bedre hverdagen og din helse.

Kontaktopplysninger.

På klinikken holder osteopatene Daniel og Ingunn til. Les mer om klinikkens helseteam her.  Du kan nå oss på telefon 32 89 71 00 for en uforpliktende prat om din helse. Ønsker du å bestille time kan det også gjøres på nett på bestillingssiden her.

Ref: jaoa.org/article.aspx?articleid=2752437
Forfattere: Daniel Jaerson, Ingunn Backe Wennberg

Åpningstider

Mandager: 10.00 - 18.00
Tirsdager: 09.00 - 12.00
Onsdager: 08.15 - 16.00
Torsdager: 08.15 - 16.00
Fredager: 08.15 - 16.00

Kontakt oss

Kontakt oss

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER