Ved akutt kink i korsryggen kan du oppleve å ikke få beveget deg pga smertene. Det heter lumbago og forteller hvor smertene og plagene sitter, men ingen ting om årsakene. Og har du stadig kinker eller hekseskudd i korsryggen, så er det fortsatt lumbago. Når vi ser på en pasient er vi interessert i hva som gjør vondt og hvilke sammenhenger det kan ha. Du kan også ha nytte av noen råd til selvhjelp. Bloggen har mer om dette.

Kvinne med ryggsmerter nederst i ryggen ryggsøyle copyDet kan være helt ufarlig å kjenne litt fra ryggen. Ca 80 % av befolkningen får ryggplager i løpet av livet. Og derav er 80 til 90 % lumbago. Det har en god prognose fordi trening og enkle råd har betydning. Bare noen få kan trenge behandling. Det er spesielt ved gjentagende eller langvarige korsryggssmerter og som en del av andre helseplager. 

Dette er den andre av bloggserien om ryggsmerter og plager. Første del om rygg gir et fint overblikk over generell info om ryggplager, råd og hyppige spørsmål, så klikk her for å lese bloggen Rygg i helseperspektiv.

Typiske kjennetegn og symptomer ved lumbago.

  • De fleste kan fortelle når det startet som for eksempel våknet med smerten, etter vrei meg i ryggen, skifta dekk på bilen, etter brå bevegelse, overbelastning, mens andre ikke ser noen klar utløsende trigger.
  • Smerten kan være der hele tiden eller ved enkelte bevegelser. Den kan sitte midt i ryggen, til ene siden eller utover til begge sider, stråle oppover i brystryggen og eller nedover i setet og hofter, men ikke i foten som ved isjias.
  • Smertens karakter kan være fra murring, hoggende, stikkende, sårhet, brenning og verking og ledsages ofte av stivhet og det kan bli vanskelig å utføre daglige aktiviteter.

 BKL2927Fotograf red kvad 480 Arild Brun Kjeldaas

 

Råd ved akutt rygg.

Det positive er at svært mange akutte korsryggplager går over i løpet av 3 dager ved å ta det noe mer med ro! Bruk en egenmelding, kanskje tar du en paraseth, eller du ønsker time hos legen, bytte på med å hvile og være i lett aktivitet, noen får lindring av varmepakning andre med kuldepakning og unngå bevegelser som trigger smerten mest. Da får kroppen din anledning til å ordne opp selv. Obs: langvarig sengeleie har en tendens til å forlenge smertene.

Når er det riktig å kontakte lege ser du mer om i bloggen her. Scroll litt nedover i bloggen, så ser du det.

Råd når korsryggsplagene blir sittende i.

Ved vedvarer korsryggsmertene, stivhet og vansker med å gjøre aktiviteter, kan det ofte være en løsning med trening og manuell behandling. Ofte viser behandling hos osteopat raskt endring og behovet for konsultasjoner er fra 1- 3 ganger ved akutt lumbago og korsryggsplager. Også om du har langvarig korsryggplager kan du kontakte Drammen Osteopati. Osteopaten vil legge vekt på å søke etter forutgående årsaker, gi råd om dosert trening og veiledning om dagliglivet.

Individuell behandling- hva betyr det?

Det er fascinerende å se en krumbøyd smerte-pasient klarer å rette seg opp i ryggen, etter for eksempel mobilisering i foten etter tidligere overtråkk. Da kan stivhet i foten forplantet seg som spenninger til ryggen. Ved å løse opp i foten forsvinner spenninger til ryggen. Teknikker utføres der osteopaten finner sammenhengene mellom for lite beveglighet, kompensasjoner og smertene hos hver og en pasient. Derfor blir to forskjellige pasienter med akutt lumbago behandlet forskjellig - altså individuelt lagt opp. Typisk for osteopati er: ofte utføres teknikkene et annet sted på kroppen enn der det er vondt.

shutterstock 1309967917 1databilde årsaker copy

Osteopaten tar god tid til deg, går gjennom sykehistorie og hvordan dine plager arter seg. Så blir det en grundig manuell osteopatisk undersøkelse for å finne hvilket vev smerten kommer fra. Det kan være fra et låst ledd, eller et overbevegelig ledd, muskulatur, senefester i korsryggen. Og noen ganger er det trigget via nervebaner fra forsiden av ryggen/lite mobilt bindevev/sirkulasjon foran i kroppen/ asymmetriske belastningslinjer fra annet sted i kroppen.

Jeg kjenner stresset har satt seg i ryggen – kan jeg komme til dere?

På klinikken vil vi hjelpe deg til å vurdere om stresset trigger et allerede svakt sted i kroppen eller stresset er årsak til ryggplagen. Da kan time hos psykomotorisk fysioterapeut være et bra valg. Ett råd spesielt når det er mye stress er: puste godt ut for så å puste dypt og rolig inn. Ved time hos psykomotorisk fysio BSc Hasan Caner finner dere raskt om det kan være noe for deg. En serie på seks ganger kan være svært nyttig, mens andre kjenner at flere ganger vil være enda bedre. Trivsel, trygghet, troverdighet og tillit er stikkordene.

Korsryggsmerter som del av andre ryggplager, hva er viktig da?

Vondt i ryggen er forskjellig for hver og en. Derfor vil råd også fungerer forskjellig og det kan være krevende å finne ut hva som er bra for seg. Nedenfor er noen generelle råd og info. Skulle det ikke hjelpe deg, så la være å gjøre det som forverrer plagene. Vurderer om du kan trenge utredning hos lege eller ryggspesialist som osteopat eller andre som jobber med rygg. 

  • Slitasjeforandringer også kaldt artrose og degenrative endringer: det er som regelm ufarlig å trene også om det kjennes i ryggen, strekke seg lang er ofte godt, kombinere rolige øveler med stort bevegelsesutslag for sirkulasjon og beveglighet med styrkeøvelser er anbefalt. Det viser seg at folk svært ofte lever uten problemer med også store slitasjenedringer i ryggen. Det viser at kroppen finner en god kompensasjon for deg.
  • Etter bekkenløsning og fødsel: årsakene er ofte stramninger fra fremre eller nedre del av bekkenet. Tøyninger, trening og gode tiltak er mye brukt. Vi har kunnskap om kvinnehelse.
  • Scoliose og skeivheter i ryggen vil gi skeivbelastninger og belastningsbetennelser kan følge med i perioder. Trening er viktig. Vit også at kroppen har stor evne til å vokse og tilpasse seg en skeivhet og leve bra med denne. Alle har en svak skeivhet i kroppen som er normal, det gir oss fleksibilitet og styrke. Når skeivheten er stor kan det bli sprøsmål om utredning hos lege, bildetagning og eventuelle behandlinger.
  • Glidevirvel - spondylolisthesis: ofte fungere ikke de vanlige rådene om rygg. I dårlige perioder: unngå å svaie i korsryggen! Er det pitring, nummenhet eller utfall av muskelstyreke i foten er det tilstander som skal utredes hos lege. Noen blir operert i ryggen, men de aller fleste finner kombinasjon av gode råd, unngå det som provoserer, trening og manuell behandling og lever godt med det.
  • Små misdannelser - anomalier i ryggen, det kan være assymetrisk virvel, blokkvirvel, en virvel for mye eller for lite eller annet. Dette er en medfødt endring og kroppen finner gjerne kompensasjoner og det går greit i hverdagen. Fysisk aktivitet og trening er alltid bra og folk finner sine måter og leve med det på. Noen har nytte av forskjellige typer behandling.
  • Korsryggsplagene har kommet etter overbelastninger, idrettsskader, trafikkulykker, fall på setet eller andre ulykker, kommet etter en operasjon eller sykdom, da kan det være nyttig å undersøke om det har blitt nedsatt beveglighet i ledd eller bløtvev enten i ryggen eller andre steder på kroppen som kan lede til spenninger i korsryggen. 
  • Trening er alltid bra for ryggen er lagd for å brukes fysisk. Noen er svært dårlige og fysisk aktivitet blir veldig lavt dosert og vit da at alt er bedre enn ingen ting. Andre finner sin grad av dosering og bedrer sin rygghelse mens andre blir helt bra og har ikke mer vondt. Dosering, hvilke øvelser og hva man gjør er individuelt. En trener som har kunnskap om rygg og fysioterapeuter kan være anbefalt. Sengeleie kan være nyttig en dag eller to, men det gjelder å komme seg opp og gjøre noe hver dag. For mye sengeleie viser seg å forverre plagene.
  • Ved trening og ryggvondter er det lov å kjenne at du bruker et vondt område mens du gjør øvelsene. Men det skal ikke gi langvarig seinsmerte eller forverre hovedplagen etterpå. Skjer det, så kontakt din behandler og få veiledning og eller vurdering om videre undersøkelser og behandling. 

Hvordan kontakte oss ved spørsmål?

Hasan Ingunn Daniel ved Drammen Osteopati

Vi håper du har fått noe hjelp her i bloggene. Skulle du ha spørsmål om dine plager er du velkommen til å kontakte oss for en uforpliktende prat eller timebestilling. Du kan nå oss på telefon 32897100 eller bestille time på nettet her.  Hilsen  osteopat og barneosteopat, MNOF Ingunn Backe Wennberg og osteopat BSc, MNOF Daniel Jaerson. Du kan lese mer om oss på siden om klinikkens Helseteam.

Åpningstider

Mandager: 10.00 - 18.00
Tirsdager: 09.00 - 12.00
Onsdager: 08.15 - 16.00
Torsdager: 08.15 - 16.00
Fredager: 08.15 - 16.00

Kontakt oss

Kontakt oss

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER