August måned kom med fokus på kvinnehelse. I bloggen kan du lese om jordmødrene som ble nysgjerrige på osteopati. Fordypning i behandling av kvinneplager som smerter i underlivet og bekkenbunn og hvorfor det kan lede til smerter og plager til hodet og skuldre, kan du også lese om.  Hvorfor kan osteopati bidra til kvinnehelse ved disse plagene? Det er råd og tips å hente i bloggen. Ofte tar vi det for gitt at mor - hun skal bare være der. Tenker vi nok på hennes helse?

Det ble tilfeldigheter eller Covid, som det også kan kalles, når både Fødselsfestivalen og Kurs i Kvinnehelse ble arrangert i samme uke av august. På Fødselsfestivalen var klinikkens osteopat Ingunn invitert til å holde foredrag. Osteopatiforbundet arrangerte kurs for osteopater i temaet kvinnehelse og underlivsplager. Erfaringen er: Tverrfaglig samarbeid og oppdatert kunnskap gir enda flere behandler-verktøy ved underlivssmerter, bekkensmerter hos gravide og etter fødsel og i sin alminnelighet for kvinnehelse. Ja, også ble det forslag på en øvelse og tips. De finner du nederst i bloggen.

 

2021 8 23 Fødselsfestivalen IBW foredrag bekkensjekken red kvad 600Fødselsfestivalen -  og jordmødre som ble nysgjerrige på osteopati.

Foredraget med forklaringsmodeller om osteopati og hva osteopaten gjør ved bekkenløsning hos gravide, engasjerte deltagerne på Fødselsfestivalen i Drammen 23.august, arrangert av jordmor Cathrine Trulsvik. Jordmødre pustet lettet ut over endelig å se hvor de kan sende kvinner med bekkenløsningsplager til behandling. Med 100 deltagere i salen og nesten like mange på streaming fra hele landet ser det ut etter interessen å dømme, at flere jordmødre vil ønske tverrfaglig samarbeide. Kjenner du andre gravide så vit at jordmødrenes bevisthet om osteopati synes å være stigende. Jeg håper dette kan være et lysglimt i arbeidet med å vise hva vi som osteopater kan bidra med av smertelindring og bedret funksjon for kvinnene.

Forsamlingen slukte budskapet om osteopaten ser etter bevegelighet og behandler der det er for lite bevegelighet. Det er et bra utgangspunkt for å forklare plager og smerter ved bekkenløsning. Anatomien med muskler, bindevev, nerver og blodkar viser sammenhenger og muligheter for behandling. Og sammen med gode råd og veiledning og riktig trening for hjemmebruk, får mange kvinner raskt en bedre hverdag.
Ønsker du å lese mer om bekkenløsning og smerter hos gravide, osteopatibehandling og råd og tips så trykk her for å lese vår utfyllende blogg . Og har du lyst til å lese om en pasienthistorie og bekkenløsning kan du se her.

Foredraget er skrevet for jordmødre, så derfor noen fremmede uttrykk. Det ligger på you tube og scroll deg forbi en litt nølende innledning så er du raskt på temaet: https://www.youtube.com/channel/UCzQ76Qk2UF43SEUHsvYnY0A  

Fødselsfremmende hormon og stress kan gi vanskeligheter.

Hormonet Occytocin, kalles også gledeshormonet. Det  produseres hos mor i store mengder til fødselen og er nødvendig for en normal fødsel. Stress, uro og angst kan hindre produksjonen av dette fødselfremmendehormonet. Vanskelige fødsler kan gi spenninger hos mor etter fødselen også. Fødselfestivalen gav flere svært gode foredrag om dette temaet, obstetiker Michel Odent og  lege og professor i fysiologi Kerstin Uvnes Moberg  ledet ann når temaet var occytocin og effekt på svangerskap og fødsel. Da kan det være hjelp med for eksempel psykolog eller psykomotorisk fysioterapi.

2021 08 28 CF LR IBW kurs kvinnehelse red b 480To dager kurs om kvinnehelse i Oslo.

Det siste nye innen forskning trekkes inn i undervisningen når Osteopatiforbundet arrangerte kurs. Dyktige kurslærer fra Høyskolen Kristiania, høyskolelærer Line Rølvaag og førstelektor Christian Fossum hadde en god blanding av teknikker og teori om tema kvinnehelse. Det omhandlet blant annet smertetilstander i underlivet og blære (vulvodynie, interstitiell cystitt) og endometriose. Teoretisk undervisning omhandlet virkningsmekanismer med sirkulasjon for blod og lymfe, irritasjon på nerver i området, kroppsholdning og trykkforhold i kroppens hulrom med betydningen for underlivet. Kollegialt samvær og kurs er også en god kombinasjon. Det ble diskusjoner både i plenum og mellom kollegaer. Så styrket reiser vi tilbake til våre praksiser klare for å finpusse behandlingen enda mer og med flere verktøy til behandlingene av kvinner med til dels store plager.

Smerter fra bekken til hodet/nakke og skuldre - hvorfor det?

En blant flere mulige sammenhenger er når smertepåvirkning i nedre del av ryggen, bekkenet og underlivet, aktiverer "ryggstrekker-refleksen" (EMS) og gir spenninger oppover i kroppen og noen ganger helt til hodet. Smerter og plager kan vise seg langt unna stedet på kroppen hvor en skade eller sykdom gav nedsatt beveglighet.   Bekkenplager kan rett og slett være en årsak til hodepine/nakke og skulderplager.  Så forbinder du dine hode/ nakke/ skulderplager med svangerskap/ fødsel/ fall på rumpa/ infeksjoner i underlivet, da kan det være en vei å gå - gå til osteopatibehandling for å finne sammenhengene.

Et av temaene er aktuelle råd:

  • Intimbarbering. Behåringen er for å beskytte, og barberingen kan irritere huden og skape sår.
  • Stringtruse. Prøv å unngå av mekaniske årsaker.
  • God holdning med rett rygg og svai korsrygg, gir mindre trykk mot bekkenbunnsmuskler.
  • Kosthold, det kan eventuelt være bra å redusere sukker og stivelse, som hos mange er betennelsesfremmende.
  • Trening og tøyninger er bra for å stimulere sirkulasjon og eventuelt svette ut avfallsstoffer.
  • Senke skuldrene og puste dypt er alltid bra.

En enkel øvelse: Øvelsen er en hjelp til å stimulere immunforsvaret, sirkulasjon og ro ved dyp pust.

Ligg på ryggen med bøyde bein liggende på en stol eller lignende, løsne på stramme klær for eksempel BH og bukselinning. Så la deg puste dypt og rolig og tenke at du puster spesielt til bakre og nedre del av brystkassa i overgangen til korsryggen. Gjenta dette i 10 minutter. Øvelsen er egent til å gjøres daglig. Lykke til!

Kontakt oss om du har spørsmål:

Klinikkens helseteam er her for å hjelpe deg. Osteopatene BSc DO Daniel Jaerson og DO Ingunn Backe Wennberg tar imot spørsmål når årsakene kan være av fysisk sammenheng. Og merker du stress er en viktig faktor da kan psykomotorisk fysioterapeut BSc Hasan Caner ta imot deg. Ring oss på 32897100 eller bestill time på nett her.

 

Åpningstider

Mandager: 10.00 - 18.00
Tirsdager: 09.00 - 12.00
Onsdager: 08.15 - 16.00
Torsdager: 08.15 - 16.00
Fredager: 08.15 - 16.00

Kontakt oss

Kontakt oss

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER