Den som spør er fysioterapeut BSc Sunniva Imhof. Du har kanskje vært innom siden vår før og sett navnet hennes? Denne sommeren ble formalitetene med den norske godkjennelsen i orden. Det gjør at Sunniva nå endelig kan kalle seg fysioterapeut her i Norge også! Stadiet hvor hun i Norge måtte kalle seg muskelterapeut er dermed forbi. Vi på klinikken gratulerer og gleder oss over hennes blide og faglige bidrag i hverdagen og tverrfaglige kompetanse til nytte for pasientene. 

Fysioterapeut i Drammen og Mannheim

Sunniva hendene på skuldre til Vegard red bredde 480 MG 2567

Nå har hun godkjent tittel som fysioterapeut fra to land, både Norge og Tyskland. Det har seg slik at avlagt fysioterapi eksamen fra Tyskland i 2017 ble etterfulgt av to års praksis i Mannheim, Tyskland det også. Sunniva bestemte seg etter hvert å flytte tilbake til Norge. Hun var så heldig å få praktisere som kommunefysioterapeut i 6 måneder i Drammen kommune for å få den norske godkjenningen. Så gleden var stor da formalitetene var i orden og hun kan praktisere som fysioterapeut fra sommer 2020.

Hands on – fysioterapeut!

– Det har vært ekstra bra å studere i utlandet, forteller Sunniva. Kulturelle forskjeller gir god ballast for sjelen resten av livet. Nå er jeg riktignok godt kjent med Tyskland fra tidligere da begge mine foreldre er tyske. Men jeg er født og oppvokst i Norge, så utenlandsoppholdet var lærerikt for meg. På den faglige siden trives jeg godt med den tyske tradisjonen.

– I Tyskland lærer man mange manuelle teknikker for opptrening og rehabilitering etter traumer og belastningsskader i muskel-skjelettsystemet. De manuelle teknikkene styrer bevegelsene i riktig retning. For eksempel: Etter et hjerneslag har mange pasienter en halvsidig lammelse med spastisitet, som gjør det tungt og vanskelig å trene og få gjort øvelsene riktig. Da kan manuelle teknikker dempe spastisitetene og løsne kontrakturer før trening, og derfor gi større utbytte av treningen etterpå, nettopp fordi pasienten da får beveget seg riktigere.

Hvem kan komme til deg for fysioterapi? 

– Jeg har allerede lang praksis fra Tyskland og trivdes veldig godt med rehabilitering etter skader og sykdom ved knær og hofter, etter ryggoperasjoner, etter hjerneslag og andre sykdommer som krever opptrening, akutte og langvarige smertetilstander i kroppen. Jeg ser også på nakkeproblemer og problemer med rygg og bekken. Jo, føler du å få hjelp av noen som kan mer om kropp og bevegelse, så kan du kontakte meg. Jeg trives med å jobbe med ungdom og voksne i alle aldre, sier Sunniva.

Fysioterapeut Sunniva Ihmhof behandler rygg og skulder

Hvorfor ønsket du å skrive om bevegelse denne gangen, Sunniva?

– I de tidene vi er inne i nå, har bevegelse for mange vært hindret av forsiktighetshensyn i koronasituasjonen. Noen har oppdaget mulighetene til bevegelse ved å gå tur, heldigvis. Nå er treningssentrene åpne igjen, men mange har tungt for å komme i gang.

Jeg håper å gi inspirasjon og støtte til bevegelse. Jeg kan gi behandling med håndverket fysioterapi kombinert med trening én til én, veiledning og råd for trening her på klinikken og hjemmetrening og andre fysiske aktiviteter pasientene har.

Om bevegelse og sirkulasjon

– Jeg håper å kunne bidra til å styrke din motivasjon, og har du spørsmål, så kontakt meg, fortsetter Sunniva. Bevegelse er nødvendig for å kunne oppnå det vi trenger i hverdagen, alt fra det å stå opp om morgenen, til å gå på do eller handle. Når alt er ok tenker vi lite over hvordan vi beveger oss eller hvorfor vi gjør det, selv om dette er noe vi gjør hver dag i større eller mindre grad. Bevegelse er grunnleggende for blodsirkulasjonen og for at kroppen skal kunne levere alle de viktige energipakkene til riktig adresse. Bevegelse er også viktig for at musklene og bindevevet/fascien vår beholder elastisiteten – og den igjen er viktig for at vi skal kunne bevege oss.

Hva skjer når vi ikke beveger oss?

– Det som skjer når vi ikke beveger oss er mye, forteller Sunniva. – Vi blir blant annet stivere, mister muskelstyrke og kondisjon. I tillegg kan vi risikere at bindevevet «tover» seg sammen fordi det ikke lenger strekkes ut, men kun trekkes sammen.

– Kanskje har man hatt en operasjon eller annen skade der kroppen trenger hvile, eller man unngår å bruke den på grunn av smerter. Avvergebevegelser grunnet smerter utløser gjerne en kjedereaksjon: Andre kroppsdeler må kompensere for manglende bevegelse i for eksempel den vonde skulderen, og dermed skaper det muskelspenninger og bindevevsfortovninger i omliggende deler av kroppen. Dessverre kan slikt ofte føre til en vond sirkel der vi, grunnet smerter ved bevegelse, unngår å bevege oss, noe som gjør kroppen enda stivere og gir enda mer smerte ... og den onde sirkelen er i gang.

2020 Sunniva mob med rød ball og V red bredde 1080 IMG 2579

Hvordan kan fysioterapeuten hjelpe?

Sunniva forteller at det aller viktigste for henne som fysioterapeut er å kunne formidle gleden av å bevege seg. – Bevegelse skal ikke gjøre vondt, men tvert imot gjøre godt! Det kan være vanskelig å vite hvordan man best mulig kan gjenvinne kontrollen over kroppen og bevegelsen etter en skade med medfølgende uvaner. Ofte merker man ikke selv engang hvor stiv man har blitt over tid, eller hvor skjev kroppen har blitt. Bare det å slappe av kan være en utfordring for mange, uten at man vet hvorfor. Da kan det være godt å komme til noen som har litt mer oversikt over kroppen enn en selv.

– Ut ifra min erfaring som fysioterapeut hjelper det ofte med noen håndfaste grep for å løsne opp spenninger og knuter som blokkerer kroppen i å bevege seg fritt. Som terapeut ønsker jeg å legge til rette for at kroppen skal kunne gjenvinne fleksibiliteten, slik at du kan strekke på armer og bein uten at dette skal være vondt. I tillegg får du noen øvelser og tips om hva som kan være lurt å holde øye med, eller hvilke øvelser som kan forebygge og hele smerter. Det er et samarbeid mellom pasient og terapeut som er viktig, der terapeuten legger til rette for bevegelsene som pasienten senere skal ha gleden av å bruke. Ønsker du å lese mer om fysioterapi, trykk her.

Gode råd for bevegelse:

1. Gjør noe fysisk som du liker å gjøre. At du gjør noe er viktigere enn hva du gjør.
2. Du trenger ikke investere i dyr bekledning, ha på deg ledig, behagelig tøy som du allerede har og sko som sitter godt på foten.
3. Kombiner gjerne bevegelsestrening med å være ute. Frisk luft er helse.
4. All aktivitet er bedre enn ingen. Det er lov å være fornøyd med kortvarige treningsøkter med lav intensitet. Så kan du heller øke etter hvert når du ser det kan gå an.

Åpningstider

Mandager: 10.00 - 18.00
Tirsdager: 09.00 - 12.00
Onsdager: 08.15 - 16.00
Torsdager: 08.15 - 16.00
Fredager: 08.15 - 16.00

Kontakt oss

Kontakt oss

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER